Home-made Burger

400 gram daging cincang
2 keping roti (untuk dijadikan serbuk roti)
1 camca lada hitam
1 camca mixed herb
1 camca serbuk paprika
1 camca serbuk cili (tak nak letak pun tak apa)
1/2 biji bawang besar (cincang halus)
3 ulas bawang putih (cincang halus)
sedikit garam

Roti burger
Sedikit marjerin
Salad
Tomato
Timun
Sos cili
Mayonis

Cara membuat:
1. Buat serbuk roti dulu. Caranya, bakar roti sampai rangup. Kisarkan roti bakar itu dan taraaaa! Jadilah serbuk roti.
2. Basuh dulu daging kisar. Letak dalam mangkuk yang agak besar supaya senang nak gaul.
3. Campak semua bahan dalam daging kisar dan gaul rata. Kemudian, buat bentuk yang dikehendaki. Selalunya bulat je la kan.
4. Goreng guna kuali leper atau kuali tidak-lekat hingga masak.
5. Bolehlah buat sebiji burger menggunakan bahan-bahan yang tersenarai di atas.

Tujuan utama buat burger; nak habiskan salad yang dah separa layu dalam peti sejuk tu. Hahaha...dahsyat ke tak? Kerana salad, pengawalan makanan tercampak dalam parit.



*Lepas hampir sebulan baru nak letak gambar ni. teruk betul... Gambar ini ditampal pada 26/1/2011..Hehehe..

0 comments:

Powered by Blogger.