Nasi Serai

[17.2.2011 - ni la rupa nasi serai..malas nak ambik gambar sebenarnya tapi lumrah bagi blog resepi nak kena letak gambar, maka ambik jugak guna kamera handphone Abang Paiz sebab kamera tak ada bateri...]


3 cawan beras
3 cawan air rebusan ayam
2 helai daun pandan disimpulkan

5 batang serai
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci halia dihiris
3 sudu makan minyak sapi
sedikit rempah empat sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang, buah pelaga
garam secukup rasa


Cara membuatnya:
1. Mula-mula buat air rebusan ayam dulu. Rebus beberapa ketul ayam atau tulang-tulang ayam dengan air secukupnya bersama bawang putih dan sedikit serbuk sup.
2. Panaskan minyak sapi. Kalau tak nak muak, boleh kurangkan kuantiti minyak sapi jadi satu sudu je dan tambah sedikit minyak masak.
3. Tumis bawang hingga layu. Masukkan halia dan tumis hingga naik bau. Masukkan rempah empat sekawan diikuti dengan serai yang telah dititik. Masukkan daun pandan dan biar sampai naik bau.
4. Perasakan garam. Agak-agak la ye. Kalau kuantiti macam ni, aku letak 1 camca kecik.
5. Masukkan beras dan gaul-gaul sekejap.
6. Akhir sekali, masukkan air rebusan ayam. Air ni pun kena tengok jugak. Kalau nampak butir-butir nasi tu macam ada yang keras, tambah lagi air secukupnya.
7. Biar hingga masak dan bolehlah makan dengan lauk yang disukai.

Kebetulan waktu masak ni, Abang Mad dengan Kak Yah datang. Langkah kanan la mereka dapat makan sekali. Nasi ni wangi dan kurang muak macam nasi beriani. Nak makan dengan lauk macam lauk yang dimakan dengan nasi beriani pun boleh. Hari tu aku buat ayam masak beriani, acar rampai dengan cili tumis taucu. Walllah..!

0 comments:

Powered by Blogger.