Kek Keju Labu

Pertama kali buat kek keju ni. Kira buang tebiat jugak la. Berani mati juga sebab orang-orang kat rumah tak berapa makan benda berkeju ni. Sebenarnya mula-mula rasa macam susah sangat nak buat benda alah ni. Tapi lepas buat kajian dengan menggunakan khidmat Encik Google, baru la yakin sikit nak buat. Resepi asal boleh tengok di sini.

[17.2.2011 - baru la sempat letak gambar...tak cantik rupa dia tapi menghampiri struktur Kek Keju Secret Recipe *nak jugak..hambikkk...* hehehe....]


Bahan asas:*
1 cawan serbuk Biskut Marie
3 sudu besar mentega
2 sudu gula

Bahan keju labu
2 paket keju krim (kira-kira 250 gm setiap satu ) dilembutkan pada suhu bilik
1 1/4 cawan gula
200gm puri labu (kukus labu hingga empuk dan kisar kasar)
3/4 cawan krim masam
2 camca esen vanila
1 camca serbuk kulit kayu manis **
1/2 camca serbuk pala**
1/4 camca garam
4 biji telur

Cara membuat asas:
1. Panaskan dulu ketuhar. Sementara tu, cairkan mentega. Gaulkan mentega cair dengan serbuk biskut dan gula. Dah sebati, masukkan dalam dulang pembakar dan mampatkan. Sepatutnya guna springform pan. Tapi sebab aku kedekut nak beli tak ada, aku guna loyang biasa je. Bungkus loyang dengan aluminium foil dan bakar adunan ni secara water bath selama 10 minit.

Cara membuat inti:
1. Pukul krim keju pada kelajuan sederhana hingga lembut. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan pukul hingga sebati. Gaul adunan dengan spatula sekali-sekala untuk memastikan adunan sebati.
2. Masukkan puri labu, krim masam, esen vanila, serbuk kayu manis, serbuk pala dan garam. Pukul lagi. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul hingga semua sebati.
3. Tuangkan adunan keju ke dalam loyang tadi.
4. Bakar selama 1 jam 10 minit atau hingga keemasan.
5. Boleh hiaskan dengan sour cream topping. Tapi aku tak buat pun. Takut orang tak nak makan. Muntah la aku makan kek keju seloyang ni sorang-sorang. Hahaha...
6. Sejukkan pada suhu bilik. Dah sejuk, masukkan dalam peti dan biar semalaman, baru boleh makan.

* Dalam resepi asal dia guna graham-cracker. Rasanya kat Malaysia ni tak ada graham-cracker. Bila Google, dia kata graham-cracker ni bukan biskut kering biasa tu. Agaknya biskut Marie la kan. Jadi aku belasah guna biskut Marie. Kalau guna sukatan gula macam kat atas, ia jadi terlebih manis. Bagi aku la. Jadi boleh kurangkan gula tu kalau tak nak manis sangat.

**Serbuk-serbuk ni aku guna 2 cubit je sebab takut rasanya menyengat sangat.

Mula-mula potong, rasa macam tak jadi je sebab lembik sikit. Tapi bila nak makan kali kedua, strukturnya dah jadi macam kek keju Secret Recipe. Mungkin sebab aku guna loyang biasa jadi proses penyejukan tu tak dapat nak tembus dalam keseluruhan kek sebab terhalang oleh dinding loyang. Bila dah dipotong, ada ruang untuk agen penyejuk tu menembusi zarah-zarah kek keju tersebut. Eh, macam buat penjelasan teori sains pulak. Hahaha... Kalau guna spring form, kita dah bukak keliling dia siap-siap. Nak tahu spring form tu macam mana, mari kita zasss...

Inilah rupa spring form. Tepinya boleh bukak. Agak mahal jugak menatang ni. Tapi nanti nak beli jugak satu. Hehehe...Kira ada la rasa kek keju Secret Recipe. Riak disitu. Hahaha... Oh, kalau nak tahu macam mana water bath baking, boleh tekan sini. Kalau tak tahu rupa krim masam tu macam mana, nanti aku letak sekali gambar krim masam yang aku guna. Aku pun tak tau mulanya krim masam ni macam mana. Mula-mula fikir yogurt la kot. Tapi kandungan bahannya berbeza sikit. Krim masam boleh ditemui di pasaraya besar macam Tesco. Mungkin kat kedai menjual bahan membuat kek pun ada jugak. Boleh la cari ye.

[Ini krim masam yang aku temui tempoh hari...cari di bahagian tenusu ye...]

0 comments:

Powered by Blogger.