Nasi Beriani



Bahan-bahannya:
3 pot beras basmathi
2 sudu minyak sapi
1 sudu marjerin
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
halia
sekuntum bunga lawang
5 biji cengkih
5 biji buah pelaga
kulit kayu manis
daun sup
daun ketumbar
2 helai daun pandan 
sebiji tomato (dilenyek)
2 sudu besar rempah beriani
2 sudu besar jus limau Sunkist
1/2 cawan susu cair
garam dan gula secukup rasa
1/2 sudu teh pewarna kuning 

Cara masak:
1. Tumiskan bahan-bahan rempah bersama minyak sapi dan marjerin. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang dihiris. (Aku tumbuk sekali bawang + halia + daun sup + daun ketumbar). Bila dah naik bau, masukkan tomato lenyek + rempah beriani. Rempah beriani tu bancuh dulu dengan air sikit. Kira jadi macam pes la.
2. Bila tumisan tu dah pecah minyak, masukkan susu cair, garam dan gula secukup rasa. Kacau sebentar dan masukkan jus limau Sunkist. Masukkan juga daun pandan yang disimpul.
3. Kemudian, masukkan beras dan masak mengikut sukatan air yang mencukupi. Biasanya 1 pot beras memerlukan 1 pot air.
4. Bila nasi dah hampir masak, titiskan pewarna kuning. Gaul nasi sebelum dihidangkan.

#Entri asal adalah di sini.

0 comments:

Powered by Blogger.