Begedil

Dah lama nak cuba buat begedil ni sebab bila makan yang kat kedai, rasanya tak macam yang arwah mak buat. Jadinya semalam dengan berbekalkan resepi ingat-ingat lupa waktu tolong mak buat dulu, mencubalah daku membuat begedil. Ini kira bahan campak-campak aje tau.

Bahan-bahan
900gram kentang (ini memang timbang sebab tiba-tiba rasa nak timbang..hehe)
20 ulas bawang merah (dihiris dan digoreng)
10 ulas bawang putih (dihiris dan digoreng)
1 camca udang kering (digoreng)
1 camca lada putih (ditumbuk halus)
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah keras
Sedikit daun sup (ini aku sesaja letak)
Garam secukup rasa
Sebiji telur (untuk digunakan waktu nak goreng begedil)

Cara membuat:
1. Kupas kentang dan potong ikut suka. Goreng hingga masak.
2. Tumbuk kentang hingga hancur hingga masukkan dalam mangkuk besar.
3. Tumbuk bawang goreng dan udang kering sehancur mungkin dan masukkan ke dalam kentang.
4. Cengkih dan buah keras pun ditumbuk halus dan dimasukkan ke dalam kentang.
5. Racik halus daun sup dan campurkan dalam kentang.
6. Masukkan lada putih dan garam dalam campuran kentang dan bahan-bahan lain. Gaul hingga sebati.
7. Kemudian, bentukkan. Untuk adunan ni, dapat la 16 ketul begedil yang sederhana besar.
8. Celupkan begedil dalam telur yang telah dipukul. Goreng hingga kekuningan dan makan la dengan nasi panas. Sodap..!



Bagi lidah aku, ada la rasa iras-iras begedil arwah mak. Kira boleh la buat ubat. Sesiapa yang rajin nak duduk dalam dapur lama-lama, silalah cuba. Kepada Dyaz, aku teringat kat ko waktu makan begedil ni sebab ni favourite ko kan? Hehehe... Gambarnya, nanti-nanti la ek, malas lagi nak pindahkan dari kamera.

0 comments:

Powered by Blogger.