Puteri Ayu

Selepas sekian lama bercita-cita nak buat kuih ni, akhirnya malam tadi terlaksana jugak. Siap beli acuan baru tu sebab acuan yang arwah mak beli dulu tak dapat ditemui. Semangat mencari kelapa parut dari hujung ke hujung baru jumpa. Jadi, lepas maghrib masuk dapur nak adun kuih ni. Senang je nak buatnya cuma kena sabar sikit la. Insiden tak boleh belah waktu buat kuih ni adalah, pewarna hijau dah habis. Merosakkan mood sungguh. Semua dah siap dah ni, tinggal nak letak warna hijau je. Terus tukar baju, sarung tudung semua, pecut gi kedai beli pewarna hijau SAHAJA. Sengal sungguh. Abah kata, ambik je la daun pandan kat luar tu. Ish, satu kerja la pulak nak meraba dalam gelap dan mengisar bagai. Selepas bersusah payah, dapat jugak siapkan kuih ni. Aku guna resepi kat bawah ni ye...



Bahan-bahan:
5 biji telur (saiz kecil) - aku guna 4 biji telur saiz besar
250gm tepung gandum
300gm gula
2 camca teh ovallate
1 camca teh baking powder
250ml santan
Pewarna hijau
2 camca teh paste pandan
Kelapa putih secukupnya (digaul dengan sedikit garam dan tepung ubi)

Cara membuat:
1. Panaskan kukusan.
2. Pukul telur, gula dan ovalette hingga kembang dan ringan.
3. Masukkan santan, tepung gandum, baking powder, paste pandan, dan pewarna hijau. Gaul rata.
4. Sapukan sedikit minyak pada acuan. Mampatkan kelapa dan tuangkan adunan. Letak penuh-penuh pun boleh sebab dia tak kembang sangat.
5. Kukus dalam 5 ke 10 minit.
6. Selepas dikeluarkan dari kukusan, tunggu kejap baru keluarkan dari acuan.

Lembut dan gebu saja puteri ayu. Cuma yang aku buat ni, rasanya pelik sikit. Macam ada pahit-pahit dan tak wangi pandan. Kenapa ek? Terlebih perasa pandan kah? Lain kali nak cuba letak air pandan tengok wangi ke tak. LAIN KALI? Bila tu? Hahaha.. Baiklah, selamat mencuba.

0 comments:

Powered by Blogger.