Ikan Masak Laprik

Pelik tak nama dia? Selalu dengar paprik kan? Tapi yang ini LAPRIK tau. Orang lain masak ni dengan ikan siakap atau talapia, tapi aku guna ikan merah. Alkisahnya, Sabtu lepas aku teringin nak buat sup ikan merah. Keluar nak cari ikan pun dah tengah hari, apa jadah pulak pasar basah masih bukak kan? Jadi pergi Econsave je la. Cari-cari ikan merah, tak nampak la pulak. Dah la manusia bersesak-sesak. Terus surrender tak beli ikan merah. Petangnya, Abang Paiz nak keluar, jadi pesan kat dia suh beli ikan merah kalau terjumpa. Sekali dia beli ikan merah yang kecik, (sebesar saiza siakap) bukan yang dah siap potong. Jadinya, memang taubat lepas ni tak nak beli ikan besar yang belum siap siang sebab leceh nak mengurus. Nak buang sisik lagi, nak buang perut lagi. Heh, baik suruh penjual ikan tu siang siap-siap. Ok, mari zasss resepi.



Bahan-bahan
Ikan merah/siakap/talapia/bawal (lumur dengan garam+halia tumbuk+kunyit dan goreng hingga masak)
2 sudu cili giling
5 biji cili api hijau (kalau nak pedas, boleh tambah lagi)
5 biji bawang putih
3 biji limau kasturi-ambil jusnya (saiz besar ek, kalau kecik tambah lagi beberapa biji)
3 biji bawang merah-dijadikan bawang goreng
setangkai daun sup-dihiris
setangkai daun bawang-dihiris
sedikit daun ketumbar
garam dan gula secukup rasa
sedikit air

Cara memasak:
1. Tumbuk lumat cili api dengan bawang putih.
2. Tumis cili giling hingga pecah minyak dan masukkan bahan tumbuk.
3. Masukkan jus limau dan sedikit air supaya masakan tak terlalu garing.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Kemudian, masukkan bawang goreng, dan daun-daun tadi.
6. Akhir sekali, masukkan ikan dan golekkan sikit-sikit supaya bahan tumisan mesra dengan ikan. Biarkan kejap dan tutuplah api.
7. Makan dengan nasi panas. Sedapp..!

*Gambar kemudian la ye macam biasa. Haha..

0 comments:

Powered by Blogger.