Apple Crumble


Bahan asas:
100 gram biskut Marie
1 cawan oat
1 biji telur
2 sudu besar mentega

Inti:
3 biji epal hijau
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan gula
1 sudu besar mentega
2 sudu makan tepung kastad
1 camca serbuk kayu manis

Hancurkan biskut Marie. Hancur ikut selera masing-masing la ye. Nak hancur sangat ke, tak nak hancur sangat ke. Satukan oat dan biskut Marie dan ramas bersama telur dan mentega sampai la dia jadi lembab. Okey, letak tepi dulu. Untuk intinya pulak, cairkan mentega. Masukkan gula dan gula perang. Biarkan hingga cair. Masukkan epal yang telah dipotong kiub. Gaul dan gaul lagi. Kemudian, masukkan serbuk kayu manis. Kalau tak suka bau dia yang tak berapa nak best, tak payah letak pun tak apa. Kacau lagi. Akhir sekali, masukkan tepung kastad dan gaul rata. Biar hingga 2 ke 3 minit sebelum tutup api. Sentuhan terakhir, mampatkan separuh daripada bahan asas tadi ke dalam acuan. Tekan, tekan dan tekan hingga betul-betul mampat. Dah sudah, tuangkan bahan inti. Ratakan. Akhir sekali, tutup dengan separuh lagi bahan asas tadi. Pandai-pandai la nak mampatkan dia macam mana. Nanti kejap, belum boleh makan lagi. Kena bakar selama 20 ke 30 minit dulu. Dah siap bakar, sejukkan kejap sebelum letak dalam peti sejuk. Setengah jam kemudian, keluarkan dari peti dan makan la dengan aiskrim vanila.

#Entri asal adalah di sini

0 comments:

Powered by Blogger.