Daging Masak Lada Hitam


Bahan-bahan:

1kg daging lembu (dipotong mengikut citarasa)
4 sudu lada hitam(ditumbuk)
3 sudu tepung jagung
4 sudu kicap pekat
1 cawan air

7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 inci halia
Garam dan gula secukup rasa

Cili merah
Daun bawang

Cara memasak:
Tumiskan segala jenis bawang yang telah dihiriskan bersama dengan halia. Setelah agak layu, masukkan daging yang telah dipotong. Kacau dan masak hingga daging empuk. Bancuh lada hitam yang telah ditumbuk bersama dengan tepung jagung, kicap pekat dan satu cawan air. Setelah daging empuk, masukkan bancuhan lada hitam dan gaul rata. Pastikan anda meletak garam dan gula secukup rasa. Masukkan hirisan cili merah dan daun bawang. Kacau dan bolehlah dihidangkan.

#Entri asal adalah di sini

0 comments:

Powered by Blogger.