Lasagna Daging


Bahan-bahan:

1 kotak lasagna (Ikut cara masak yang ditulis di bungkusan.Kalau jenama San Remo, tak perlu dimasak dulu)
Keju (cheddar, mozarella, parmesan)

Sos daging
400gm daging kisar
1 batang lobak merah (saiz sederhana)
1 biji lada benggala hijau (kecil..kalau besar, guna separuh je)
1 labu bawang besar
2 biji tomato
3 ulas bawang putih
4 sudu besar pati tomato
1 camca serbu lada hitam
Sedikit Italian Herbs (kalau tak ada, boleh guna oregano atau mixed herbs)
Garam secukup rasa


Cara membuatnya:
1. Potong dadu semua sayur dan bawang.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga layu.
3. Masukkan lada benggala dan lobak dan gaul kejap.
4. Masukkan daging dan kacau rata. Masak hingga air daging kering.
5. Kemudian masukkan tomato diikuti pati tomato dan kacau hingga sebati.
6. Akhir sekali masukkan bahan-bahan perasa. Kacau dan biarkan seketika sebelum diangkat.


Sos Putih (Bechamel Sauce)
2 cawan susu segar
1 sudu besar mentega
4 sudu besar tepung gandum
*1 kiub pati ayam
*sedikit serbuk oregano
*sedikit serbuk lada hitam


Cara membuatnya:
1. Cairkan mentega dengan api sederhana.
2. Masukkan tepung gandum dan kacau sampai dia tak berketul. Kacau guna whisker adalah senang ye!
3. Dah sebati, masukkan susu dan kacau tanpa henti sambil masukkan kiub pati ayam, oregano dan lada hitam. Yang bertanda * tu sebenarnya saja ditambah. Kalau bahan asas untuk sos bechamel, hanya 3 bahan di atas tu ye.
4. Kacau lagi dan lagi sampai sengal pekat. Kalau tak pekat-pekat jugak, tambah lagi tepung sampai dia pekat macam sup cendawan Campbell dalam tin tu. Tapi jangan la letak tepung tu sekali banyak, letak sikit-sikit.
5. Bila dah pekat, matikan api.

Cara melapis:
Aku tak berapa ingat sangat nak mula lapisan dengan yang mana satu. Dekat kotak lasagna tu dia ada tulis resepi jugak, boleh rujuk kat situ. Tapi aku mulakan dengan sos putih. Letak satu lapisan nipis sos putih diikuti dengan kepingan lasagna; diikuti dengan sos daging; diikuti dengan sos putih dan begitulah seterusnya. Sepatutnya, sekotak lasagna tu habis digunakan untuk satu resepi ni. Tapi kalau tak berapa nak rajin untuk buat lapisan nipis-nipis, mungkin hanya guna separuh je daripada kuantiti dalam kotak tu. Lapisan teratas adalah sos daging dan ditutupi dengan taburan keju cheddar, mozarella atau parmesan. Untuk rasa yang sedap, taruk tiga-tiga jenis keju tu sekali. Barulah tambah berat badan! Kehkehkeh.. Dah siap, bakar selama 20 minit pada suhu 200 darjah celcius atau hingga masak.



#Entri asal adalah di sini

0 comments:

Powered by Blogger.