Ayam Masak Lemak Kuning
Ayam 1/2 ekor
Serai
Kentang ikut suka (dibelah 4)
Santan M&S 500ml
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
Bawang merah 5 ulas
Bawang putih 5 ulas
Cili api sesuka hati
Halia
Kunyit hidup (kalau tak ada, serbuk pun boleh)
Cara memasak:
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau. Masukkan serai yang telah diketuk.
2. Masukkan kentang dan ayam. Gaul hingga sebati dan biarkan hingga ayam separuh masak.
3. Bila ayam nampak macam dah empuk, masukkan santan. Kacau dan kacau. Kalau pekat sangat, masukkan air mengikut kepekatan yang disukai. Perasakan dengan garam dan gula.
4. Biar hingga mendidih dan pastikan ayam dah masak. Tutup api dan hidangkan. Peringatan; jangan sampai dia pecah santan ye, nanti tak sedap.
#Entri asal adalah di sini
6:14 AM
|
Labels:
Ayam
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment