Kerutup Daging
1 kg daging
Sebiji kelapa (aku guna sekotak kecil santan cap M&S)
Untuk disangan (goreng tanpa minyak)
1 sudu besar ketumbar
1/2 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Sedikit lada hitam
8 kuntum bunga cengkih
3 kelopak bunga lawang
1/2 inci kulit kayu manis
Untuk dikisar
12 biji lada kering
1 inci kunyit
1 inci halia merah
1 inci lengkuas
1 batang serai
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
Sedikit belacan
3 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Gula merah secukup rasa
Bahan tumisan
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/3 inci halia
Minyak secukupnya
Cara memasak:
Sangan rempah ratus hingga masak. Giling lumat. Kisar bahan-bahan kisaran. Tumis bahan-bahan tumisan hingga naik bau. Masukkan rempah ratus yang telah digiling halus. Kemudian, masukkan pula bahan kisaran. Setelah naik bau, masukkan daging dan masak dengan air hingga empuk. Bila sudah hampir kering, masukkan santan, garam, gula dan asam gelugor. Biarkan atas api hingga kuah pekat dan, siapp!
#Entri asal adalah di sini
6:38 AM
|
Labels:
Daging
|
You can leave a response
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Powered by Blogger.
0 comments:
Post a Comment